Laborator de analize
Beneficiati de o locatie moderna, dar si traineri cu inalta calificare
Laborator de analize performant de peste 17 ani
Înfiinţat în anul 2007, laboratorul Artoprod poate determina analize fizico-chimice şi microbiologice pentru:
- protectia mediului (apă, aer, sol etc)
- protectia muncii
- analize produse alimentare (carne, lapte etc)
Toate analizele se fac in conformitate cu prevederile standardului european SR EN ISO 17025: 2018 privind competenţa laboratoarelor de încercări şi etalonări.
Totodată, laboratorul este înregistrat la Ministerul Sănătăţii în Registrul laboratoarelor pentru monitorizarea calităţii apei potabile, Certificat nr. 352 din 19.05.2015.
Activitatea derulată în cadrul laboratorului este proiectată într-un sistem de management de înaltă competenţă tehnică şi profesională, asigurând validitatea rezultatelor. Analizele efectuate se realizeată cu respectarea standardelor naţionale şi internaţionale, iar metodele de analiză sunt standardizate ISO.
Dotările laboratorului asigură cele mai bune condiţii de efectuare a determinărilor, echipamentele şi aparatura fiind de înaltă performanţă, sunt calibrate, etalonate şi verificate de organisme competente pe acest domeniu.
Printr-un sistem de control intern (folosirea de materiale de referinţă certificate, diagrame de control, probe duble) dar şi control extern (înscrierea la runde de intercomparare laboratoare la nivel internaţional), se asigură calitatea rezultatelor obţinute.
Încercările sunt efectuate de personal calificat şi competent, care beneficiază de instruiri interne şi externe regulate şi care respectă normele de conduită profesională.
Analize pentru aer, zgomot şi vibraţii
Aerul este factorul de mediu care favorizează transportul rapid al poluanţilor, efectele acestora având un impact negativ major asupra sănătăţii oamenilor, a florei şi a faunei.
Din aceste motive, acordăm o atenţie deosebită activităţii de supraveghere, menţinere şi de îmbunătăţire a calităţii aerului. Totodată, o serie de componente ale poluării fonice sunt analizate sub aspectul determinărilor de zgomot.
În cadrul laboratorului Artoprod se efectuează următoarele determinări:
- Compuşi organici volatili COV;
- Emisii din gaze arse (CO, CO2, SO2 , NOx , NO, oxigen , H2S);
- Emisii difuze (NH3 ,Cl2, CO2 , SO2, NO ,NO2, NOx, gaz metan , oxigen, H2S);
- Imisii (pulberi totale, pulberi în suspenie, CO, SO2 ,NO2 ,H2S, O2, CH4, Cl2, HCN, NH3,NO);
- Microclimat (ilumiat, temperatură, vânt, curenţi de aer, umiditate, presiune atmosferică, viteza vântului, direcţia vântului);
- Pulberi sedimentabile;
- Dioxine şi furani;
- Vibratii
- Zgomot la limita de proprietate;
- Zgomot la locul de muncă;
- Zgomot pentru programul de funcţionare, etc.
Analize pentru aer, zgomot şi vibraţii
Analize microbiologice
Analize microbiologice
Analizele microbiologice se pot face la:
- apa
- aer
- suprafete lucru
- produse alimentare (carne, lapte etc)
Apa este esenţială pentru susţinerea vieţii şi este un drept fundamental al omului. Apa potabilă înseamnă sănătate şi ar trebui să fie disponibilă pentru toţi oamenii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte apa potabilă ca apa care consumată de-a lungul întregii vieţi nu produce niciun risc semnificativ pentru sănătate. Acestui risc se supun toţi consumatorii, dar cu precădere, nou-născuţii, copiii, vârstnicii şi persoanele care trăiesc în condiţii de igienă precară.
Cele mai frecvente probleme de sănătate care apar datorită consumului de apă se datorează contaminării microbiologice. O apă contaminată din punct de vedere microbiologic vizează în special, prezenţa materiilor fecale de origine animală sau umană care pot fi surse de agenţi patogeni. Prezenţa agenţilor patogeni în apă poate genera aparaţia epidemiilor hidrice. Pentru a preîntâmpina apariţia îmbolnăvirilor este necesară testarea periodică a calităţii microbiologice a apei de consum.
În vederea identificării unor posibile contaminări a apei potabile cu materii fecale, dar şi pentru a evidenţia prezenţa oricăror factori de natură microbiană, în laboratorul Artoprod se efectuează determinări cu privire la umătorii indicatori:
- Enterococi intestinali (steptococi fecali);
- Escherichia coli;
- Mucegaiuri;
- Levuri;
- Bacterii coliforme totale;
- Număr de colonii la 22˚C;
- Număr de colonii la 37˚C;
- Pseudomonas aeruginosa;
- Clostridium perfringens;
- Legionella spp., etc.